Duurzame Kurkvloeren

ContactLaten leggen

Duurzame kurkvloeren

 

Kurk is nog echt een natuurlijk product. De kurk die wordt gebruikt voor het vervaardigen van kurkvloeren komt voornamelijk uit Spanje en Portugal (Algarve). Portugese kurk is doorgaans de beste kwaliteit en zeker de soort die in de Algarve geoogst wordt. Dit komt door de stabiele weersomstandigheden en de vruchtbare grond in combinatie met warme temperaturen. Het wordt gewonnen uit de bast van de kurkeik.

Een kurkvloer is nagenoeg op iedere ondergrond aan te brengen en meestal wordt de ondervloer van te voren vakkundig geëgaliseerd zodat de kurkvloer er strak in komt te liggen. De kurktegels worden met een contactlijm op de vloer verlijmd en een kurkvloer moet 3 maal worden afgelakt met een lak die bij de desbetreffende kurksoort hoort. Ook worden kurkvloeren veelal vanaf fabriek al voorgelakt en zijn er vele verschillende motieven en tegelvormen mogelijk. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met een kurkvloer. Dat kurk alleen geschikt zou zijn voor een slaapkamer is niet waar, een kurkvloer is geschikt voor elke ruimte in huis. Naaldhakken, water, koffie, limonade, een kurkvloer kan ertegen. De gang? De badkamer? De keuken? De woonkamer Een kantoor? Kurkvloeren kunnen overal worden toegepast.

Rustieke uitstraling

Een kurkvloer hoeft echt niet alleen bruin te zijn, zoals een kurken onderzetter of prikbord. U kunt kurk in allerlei kleuren krijgen, van crèmewit tot warm donkerbruin. Aan het rustieke patroon ziet u het meteen dat het een kurkvloer is. En als u de vloer aanraakt is deze lekker zacht. Een kurkvloer veert zó weer terug in zijn oorspronkelijk vorm. Het absorbeert druk, waardoor het bestand is tegen zware belasting.

EIGENSCHAPPEN

MATERIAAL Kurk
GESCHIKT VOOR Isolatie, Geluid dempen, Vochtige ruimtes
ISOLATIE Ondervloeren
EIGENSCHAP Duurzaam, isolerend, geluiddempend
ONDERHOUD Periodiek
VERZORGING Producten

Kiezen voor een stille vloer

Elke vierkante centimeter van een kurkvloer bestaat uit 40 miljoen cellen. Je kunt het je bijna niet voorstellen. Wat is daar nou zo goed aan? Deze cellen isoleren warmte en geluid. Lawaai weergalmt niet, loopgeluiden zwakken sterk af. En nóg een bijkomend voordeel: gelijmde kurkvloeren zijn officieel een zachte vloerbedekking. Ze hoeven daarom niet aan een geluidsnorm te voldoen.

Kurk voelt aangenaam zacht aan, is tevens ijzersterk, behoorlijk slijtvast en duurzaam. Bovendien zijn kurkvloeren verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins. Daarnaast wordt warmte uitstekend geïsoleerd.

Kurk in vochtige ruimtes
Een ander groot voordeel van kurk is, dat het vrijwel overal gelegd kan worden, ook in vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Qua slijtvastheid doet kurk niet onder voor parket. Dat komt door het speciale procédé, waarbij gemalen kurkkorrels onder hoge druk worden verhit en geperst. Hierbij komt kurkhars vrij dat de korrels weer stevig met elkaar verbindt. Er komen dus geen kunstmatige toevoegingen aan te pas.

Kurk leggen is vakmanschap

Een kurkvloer kan niet zomaar gelegd worden. Het is daarom belangrijk om een parketspecialist in te schakelen. Voordat we een kurkvloer plaatsen, zullen we de vloer eronder eerst egaliseren. Door onze jarenlange ervaring weten we dat dit erg belangrijk is bij kurk. Meestal leggen we een kurkvloer ‘zwevend’. Dit betekent dat deze los op de vloer eronder komt te liggen. Moet de kurkvloer verlijmd worden? Dan zie je al snel de ongelijkheden door de vloer komen. Het is daarom belangrijk de vloer onder de kruk goed vlak te maken.