HOUTEN VLOEREN

EN VLOERVERWARMING
ContactLaten leggen

Vloerverwarming en vloerkoeling en uw houten vloer

Net een nieuwbouwhuis gekocht? Verbouwing gepland? Dan is de kans groot dat u vloerverwarming heeft, of deze laat plaatsen. En dan wilt u naast warme voeten ook nog eens de warme uitstraling van een houten vloer. Waar moet u dan rekening mee houden? Parketspecialisten geven hun advies. Wist u bijvoorbeeld dat u ook vloerkoeling goed met houten vloeren kunt combineren?

Keurmerk: Houten vloer met vloerverwarming

De keuze is gemaakt voor een prachtige, natuurlijke houten vloer. Maar dan komt de volgende vraag, kan deze wel met vloerverwarming gecombineerd worden ? En hoe kan ik zien wat de mogelijkheden hiervoor zijn ? Het is zeker mogelijk om een mooie houten vloer te combineren met vloerverwarming. Daarbij is het van belang dat het totale product dat bij u thuis wordt gelegd volledig op elkaar is afgestemd.
Kloppen deze elementen namelijk niet, dan betekent dat vaak een hogere warmteweerstand en daarmee een veel mindere werking van de vloerverwarming.

Een houten of parketvloer die met vloerverwarming wordt gecombineerd moet aan de volgende 4 belangrijke voorwaarden voldoen:

Het product (het hout, de opbouw) moet geschikt zijn om te combineren met vloerverwarming. Niet elk houten of parketvloer is hiervoor geschikt, controleer dit dus goed.

De lijm die gebruikt wordt bij de verwerking moet geschikt zijn om toe te passen bij houten of parketvloeren die gecombineerd worden met vloerverwarming. Gebruik van de verkeerde lijm kan leiden tot een lagere warmte-opbrengst

De behandeling van de houten of parketvloer (wax, lak etc) moet geschikt zijn voor de combinatie met houten of parketvloeren.

En tenslotte is de legwijze ook bepalend voor het optimale resultaat van deze vloeren. Dit is uiteraard inclusief de juiste voorbereiding, voordat de vloer gelegd gaat worden.

Het gebeurt heel vaak dat aan meerdere van de hierboven genoemde elementen niet wordt voldaan. Daarom hebben wij een speciaal keurmerk ontwikkeld. Met dit keurmerk kunt u aan het product zien of er wordt voldaan aan de diverse elementen (let op de groene krullen).

Een prima hulpmiddel van de vakspecialist om te helpen bij de keuze.

Hout reageert op luchtvochtigheid

Hout is een echt natuurproduct. Dat betekent dat het leeft. Zet u uw verwarming aan in de winter? Dan kan het hout iets krimpen. De lucht in huis kan dan namelijk droog zijn. In de zomer kan uw vloer weer wat uitzetten. Het is handig om de luchtvochtigheid in uw huis gelijkmatig te houden. Dit kan met een luchtbevochtiger. Sommige luchtbevochtigers zorgen zelfs niet alleen voor bevochtiging, maar ook voor luchtzuivering.
Wat is er nodig bij hout en vloerverwarming?

  • Het parket moet opgebouwd zijn uit meerdere lagen. Dan komt het krimpen en uitzetten in mindere mate voor.
  • Het parket mag niet te dik zijn. Normaal gebruiken we een dikte van 8 tot 15 millimeter. De warmte wordt dan snel doorgegeven.
  • De vloertemperatuur moet constant gehouden worden. Dit betekent geen pieken en dalen en een maximale vloertemperatuur van 28 °C. Dit komt overeen met een watertemperatuur tot ongeveer 40 °C.

Vloerverwarming duoplank en lamelparket

Duoplank en lamelparket passen vaak prima op vloerverwarming. Deze vloeren zijn namelijk opgebouwd uit meerdere lagen. Een toplaag van hard hout en een onderlaag van multiplex (duoplank) of vuren of populier (lamelparket). De onderlaag stabiliseert de vloer. Daardoor is deze minder gevoelig voor veranderingen in de luchtvochtigheid.

Vloerverwarming en Tapis parket

Tapis parket lijmen én spijkeren we vast aan een mozaïekvloer. Die komt op de cementdekvloer. Daardoor zal de vloer minder krimpen en uitzetten. U raadt het al: een tapis vloer is daarom ook geschikt voor vloerverwarming.

 

Brochures over vloerverwarming en vloerverkoeling

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vloerverwarming en vloerverkoeling in combinatie met parket? Bekijk dan ook eens de informatieve brochures die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Hierin kunt u alles lezen over vloerverwarming en vloerverkoeling om vervolgens samen met uw parketspecialist de juiste keuzes te kunnen maken. 

Iedereen een unieke vloer

Een interieur laat zien wie de bewoners zijn. De vloer is daarbij een belangrijk onderdeel. De kleur, het motief en de gekozen afwerking bepalen in grote mate de sfeer van een huis. Houten vloeren benadrukken deze belangrijke wooneigenschappen. Onze parketvloeren bieden heel veel mogelijkheden om uw woonruimte aan te passen aan uw persoonlijke wensen, op basis van de vele keuzes in uitstraling, kleur en maten.

 

Tip

Houten vloeren zijn vaak goed te combineren met vloerverwarming. In onze winkels is dit te herkennen aan dit keurmerk. Onze specialisten kunnen u daar alles over vertellen.

Aanpak van de parketspecialist

U heeft een vloer gekozen die past bij vloerverwarming. Wat gebeurt er daarna?

  • Uw parketspecialist zal met u bespreken welk vloerverwarming systeem u heeft. Hij neemt op basis daarvan de vervolgstappen met u door.
  • De parketspecialist komt in uw woning kijken. Hij meet de luchtvochtigheid en de vochtigheid van de cementdekvloer.
  • Voordat wij de vloer plaatsen, voert u in de meeste gevallen een opstookprotocol uit. U krijgt hierover uitgebreid informatie van uw parketspecialist.
  • Dan kunnen we de vloer plaatsen. Het liefst verlijmen we deze aan de ondergrond. De warmte komt dan het snelst naar boven.
  • Is vastleggen niet mogelijk? Dan zorgen wij voor een speciale tussenvloer die warmte transporteert.
  • Uw vloer is gelegd. Dan is uw vloer zo goed als klaar voor gebruik! De parketspecialist bespreekt met u de vervolgstappen.

Download het Gratis Inspiratiemagazine

Het Inspiratiemagazine van de ParketGroep Nederland staat vol met inspiratie die u helpt bij de keuze van uw nieuwe vloer.

Vul uw gegevens in en u ontvangt de link voor de dowload. U kunt het magazine ook ophalen in een van onze vestigingen.