Geluidsisolatie en uw vloer

ContactLaten leggen

Geluids isolerende vloeren

 

Woont u in een appartement? Dan gelden er vaak geluidseisen. U wilt natuurlijk niet dat uw buren last hebben van uw tikkende hak, of het schuiven van uw stoelen. Hoe kunt u geluidsoverlast zoveel mogelijk beperken?

 

Laten leggen van de vloer

Het loopgeluid van een vloer hangt mede af van hoe u de vloer laat leggen. Een vast verlijmde vloer maakt in de ruimte zelf namelijk minder geluid dan een zwevende vloer. Loopt u in een parketwinkel maar eens over een zwevend geplaatste vloer en een vast verlijmde vloer. U hoort direct het verschil. Maar: dit gaat alleen over het geluid in de ruimte zelf. In de aangrenzende ruimtes is het effect van uw vloer namelijk precies omgekeerd. Voor uw buren maakt een verlijmde vloer juist méér geluid dan een zwevende. Dan is het wel handig als er onder die zwevende vloer een geluidsisolerende tussenvloer ligt.

 

Geluidsisolerende tussenvloer

‘Zwevend’ geplaatst betekent los van de vloer eronder gelegd. In appartementen of op verdiepingen kiezen wij vaak voor deze legmethode. Om zo min mogelijk geluidsoverlast te veroorzaken, moet er dan een geluidsisolerende tussenvloer onder. Een geluidsisolerende tussenvloer is speciaal getest op geluidsreductie. Dit gebeurt altijd in combinatie met de gewone vloer. Bij lamelparket kan een bepaalde tussenvloer weer anders uitpakken dan bij een duoplank. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) adviseert een geluidsreductie van 10 decibel bij uw vloer. Geteste vloerencombinaties voldoen aan deze norm.

Advies van de vakman

Eigenlijk is het lastig om een standaard advies te geven over geluidsreductie en vloeren. Soms er namelijk al aan geluidsreductie gedacht bij de bouw van uw appartementencomplex. Iedere situatie is anders. Want wat als er al een vloer in uw appartement ligt die u beter tegen geluid wilt isoleren? En hoe zit het met laminaat leggen op tapijt? Is dat extra goed voor de geluidsisolatie, of juist niet? Vraag advies aan een parketspecialist.

Geluidsreductie en vloeren

Uw Parketspecialist helpt u graag bij uw keuze.